30 joulukuuta 2023

TAPAHTUI JOUTSASSA - joulukuu1923

ILMOITUKSIA JA HENKILÖUUTISIA
 
Vankien hoitajaksi ja kuljettajaksi Joutsan, Leivonmäen ja Luhangan pitäjiin nimettiin 3-vuotiskaudeksi Heikki Temisevä Joutsasta. 
Suursavolainen 29.12.1923 kertoo puolestaan, että toimeen olisi valittu Aapeli Häkkinen.

Maanteitten kunnossapito
Hankinta  saatiin päätökseen ja tarjouskilpailun voitti lopulta kauppias Yrjö Ikonen. Artikkelissa todettiin, että "taas", joka viitannee siihen, että kokemusta Ikosella oli jo entuudestaan.


Inkeri Nurminen oli suorittanut hyväksytyksi Kuopion karjatalousopiston tarkastuskarjaltokurssin ja aloitti vuoden 1924 alusta tarkastuskarjakkona Joutsan tarkastusyhdistyksessä.

Jalmari Tanttula hyväksyttiin oppilaaksi Jokioisten pienviljelijäkouluun.

LUPA-ASIOITA
Arpajaisluvat
Joutsa Työväenyhdistys haki arpajaislupaa vuodelle 1924, 1 mk:n arpoja 10000 kpl.

Joutsan puhelinosuuskunnan säännöille anottiin vahvistusta, samoin Joutsan Säästöpankki oli anonut erinäistä muutoksia Säästöpankin sääntöihin. 

Maaherranvirasto vahvisti Puhelinosuuskunnan säännöt vuoden lopulla.


KUNNALLISIA ASIOITA 
Valituiksi tuli 3 sosiaalidemokraattia ja 5 porvaria.

Walittiin tulo- ja omaisuuswerotuslautakuntaan Hj. Niinikoski ja W. Liukkonen sekä waralle T. Hokkanen ja Onni Heinikainen. 

Torppari Kalle Suomiselle myönnettiin lisämaata lunastamansa torpan alueen lisäksi 7 hehtaaria, josta hinta on 800 mk hehtaarilta. Hänen lunastamaansa maa-alueeseen kuuluwat arwopuut myytiin 6 mk rungolta. 

Kunnalliskodin ohjesääntö hywäksyttiin. 

Taksoituslautakunnan sihteeriksi walittiin W. Liukkonen.
Taksoituslautakunnan istuntohuoneeksi määrättiin alakansakoulun tupahuone. 

Hylättiin kieltolakiliiton Mikkelin läänin aluejärjestön avustusanomus. 

Pynnölän piirin kansakoulun talon osto hylättiin. 

Lahden seudun maamieskoulun anomus jatkuvasta awustuksesta hylättiin. 

"Maalaiskunta"-lehteä päätettiin tilata kunnan eri toimihenkilöille puolella binnalla, tilaajan maksaessa toisen puolen. 

Luettiin maatalousministeriön kirjelmä, koskewa wiljelyslainarahaston siirtämistä asutusrahaston tilille ja asutuslautakunnan rahastoon. 

Kansakoulun piirijakoa ja täytäntöönpanosuunnitelmaa täydennettiin. 

Kunnan luottamushenkilöiden palkat hywäksytiin samoiksi kuin tänäkin wuonna. Taksoituslautakunnan jäsenten palkoiksi tuli 15 mk ja yksi kyyti kultakin kokousjaksolta. 
Taksotussihteerin ja puheenjohtajan palkaksi tuli 30 mk päivältä. 

Pöydälle jäi seuraavaan kokoukseen markkinatontin asianmukaiseen kuntoon laittamisasia.

Käsiteltiin kunnan tulo- ja menoarvio, josta menot päättyi 877396 mukaan ja taksoituksella kannettavaksi summaksi jäi 397665 mk.

Puheenjohtajaksi valittiin Artturi Ahvenainen ja jäseniksi maanviljelijä Onni Lehtinen (varapuheenjohtaja) ja Bernhard Santala (maaherranasiamies) sekä varajäseniksi kanttori Lauri Markkula ja maanviljelijä Ville Häyrinen.

HUVEJA JA MUITA JUHLIA
2.12. Lotta Svärd-yhdistys järjesti iltamat Nuorisoseuran talolla. 
Kinkereiden kuvattiin olleen onnistuneet - yleisöäkin oli kohtalaisesti ja ohjelmassa oli puheita, laulua ja soittoa sekä näytelmäkappale.

Heti seuraavana iltana, 3.12. samassa paikassa, pidettiin jäähyväisillanvietto
Osuuskaupan pois muuttavalle johtajalle, Konsta Oksalalle. Hän oli johtanut Osuuskauppaa menestyksekkäästi ja se oli kasvanut ja laajentunut Konstan vuosina merkittävästi. Jäähyväislahjaksi hän sai kultakellon. Konsta siirtyi S.O.K:n palvelukseen.

Joutsan Nuorisoseura ilmoitti järjestävänsä Tapaninpäivän iltamat. Päänumerona ohjelmassa oli "erittäin hauska 4-näytöksinen huvinäytelmä Pastori Jussilainen". Pyydettiin joutsalaisia sekä naapuripitäjäläisiä joukolla rientämään nuorisoseurantalolle katsomaan tätä hauskaa näytelmää.

MIKKELIN SANOMAT 17.12.1923 NO 148



ONNETTOMUUKSIA, RIKKEITÄ, PAHANTEKOJA JA MUITA JULMUUKSIA
Suomen virallisessa lehdessä ilmoitettiiin, että kauppias Antti Kujalan konkurssituomio julistetaan varsinaisten talvikäräjien neljäntenä istuntopäivänä klo 7 illalla. Käräjät alkavat 15.1.1924.

Jouluun ekana päivänä vietettiin pienviljelijän tyttären Elina Höltän ja pienviljelijä Taavetti Salmisen häitä August Höltän palstatilalla Joutsan kylässä. 
Juhlahumussa ja pitojen ollessa parhaimmillaan,  häävieraat päätyivät koettelemaan voimiaan keskenään. Tunnin mittaiseksi venyneessä kahakassa käytettiin aseina lähes kaikkea, mitä käsiin saatiin - alkaen kahvipannuista ja muusta taloustavarasta halkoihin ja puukkoihin, jopa yhden vieraan kerrottiin käyttäneen revolveria. Uhreja oli kaikkiaan 16 kappaletta ja "muutamilla päät puhki neljästäkin kohti". 
Ihmisuhrien lisäksi myös tupa otti osumaa. Mainittiin mm. lattialuukun rikkoutuneen ja osan tappelijoista tippuneen sinne. Lisäksi tuvan ja kamarin uunit oli rikottu. Alkoholilla kerrottiin olleen osuutta tähänkin mittelöön.

Kymin poliisin haaviin jäi joutsalaistaustainen Oittinen, jolta takavarikoitiin luvaton ampuma-ase.

12.12. löydettiin talollinen Aapeli Niemisen maalta metsästä "täydessä kunnossa oleva viinatehdas", joka tuhottiin totaalisesti. Syyte luvattiin lukea itse isännälle sekä hänen pojalleen.

Maanomistaja Rikhard Lindberg oli hakenut syyskäräjillä häätöä torppari Ewert Laitiselle. Kihlakunnanoikeus vahvisti kantajan hakemuksen. Torppari valitti tuomiosta, hovioikeus kumosi kihlakunnanoikeuden päätökset ja Ewert sai jäädä torppaansa. 

UUTISIA SUOJELUSKUNNASTA 
Joutsan Suojeluskunnan kokoontuminen itsenäisyyspäivän johdosta Nuorisoseuran talolla 6.12.1923 klo 10 ap. Asuna suojeluskuntapuku, ei kivääriä.

Suojeluskuntaharjoitukset
9.12. pidettiin ampumaradalla ampumaharjoitukset, Lucianpäivänä voimisteltiin Nuorisoseuran talolla, 21.12. samassa paikassa voimistelun lisäksi pidettiin luento. Uudenvuoden aattona pidettiin vielä kirkonkylän kentällä ulkoharjoitus.

UUSI SUOMI 23.12.1923 NO 297


HUUTOKAUPPOJA
Annettiin urakalla tehtäväksi Joutsan kirkonkylän kansakoulun lisärakennus. 
Ilmoitettiin pidettäväksi urakkahuutokauppa 5.1.1924 rakennuspaikalla. 

Vapaaehtoinen huutokauppa Rahikkalan torpassa 18.12. - myydään hevonen ja muuta karjaa, heiniä, olkia ja muuta taloustavaraa.

YHDISTYKSET, JÄRJESTÖT JA LIIKEYRITYKSET 
Joutsan karjantarkastusyhdistys saatiin perustettua. Yhdistyksen esimieheksi valittiin kirkonisännöitsijä Onni Lehtinen, johtokunnan jäseniksi talolliset Ferdinand Paasonen, Yrjö Ikonen ja Taawetti Paawola Joutsasta sekä Walfrid Kämppi Leivonmäeltä. Varajäseniksi K. Junkkari ja Tuomas Laakso. Tuolloin oli ilmoitettu merkityksi lehmämääräksi n. 350 lehmää. 

Ilmoitettiin pidettäväksi Joutsan kunnan manttaaliomistajain kuntakokous 31.12.1923 klo 11 ap. kunnanhuoneella.

AVOIMIA TYÖPAIKKOJA 
Osuuskauppa joutui laittamaan toimen uudelleen hakuun, koska vasta marraskuussa valittu Adolf Tuusa olikin kieltäytynyt toimesta. 

SEURAKUNNALLISIA ILMOITUKSIA 
Avioliittoon kuulutettu
August Hirvonen Joutsasta ja neiti Anna Tossavainen Hikiältä.

YLEISÖNOSASTO-KIRJOITUKSIA 
Nim. Waalipappi kirjoitti omista puhetilaisuuksistaan pitkin Joutsan kyliä ennen vaaleja.  

Mikkelin Sanomissa oli oma palstansa otsikolla "Maaseutukirjeitä - Pakinaa Joutsasta". Tämän otsakkeen alla "Eero"- niminen kynänkäyttäjä kirjoitteli aktiivisesti ja toi omia ajatuksiaan ja näkemyksiään julki. 

Joulukuussa Eero oli aikaisempia kuukausia aktiivisempi - silmiini pisti jopa kolme kirjoitusta Eerolta.

Hesarissa kirjoitteli Joutsan asioista puolestaan Tiitus

Tietääkö joku, keitä nämä kaksi "vaki-kirjoittajaa" ovat?


Kaikkien tietojen perusta ja lähde Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot - linkit teksteissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti