04 maaliskuuta 2023

KAARLON KEITOKSET - VEIKON DIILAUKSET

Aikaisemmassa postauksessa pohdiskelin, kuka oli Marja Niemi - nyt voinkin "siunustella" poikiensa Kaarlon ja Veikon touhuja. 

Elettiin vielä kieltolain aikaa, joka oli voimassa1919–1932. Kieltolaki  oli asetus, joka koski alkoholipitoisten aineiden valmistusta, maahantuontia, myyntiä, kuljetusta ja varastointia.

Laki johti siihen, että viinaa salakuljetettiin ulkomailta, heti ensipäivästä lähtien. Suomalaiset valmistivat, kuljettivat, säilyttivät, myivät ja nautiskelivat viinaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin! Joutsan kolkilta tuskin tuota tullitta tuotua tulilientä tavanomaisesti tapasi, vaan kurkun kostukkeita keitettiin korpimetsissä kotikutoisesti.

Joutsassa, kuten muuallakin maassa, kotipolttoisen valmistaminen ja myyminen oli hyvin houkutteleva, vaikkakin rangaistava, lisätienestin lähde. Viinatehtaita on näyttänyt olleen hyvin monella kylällä eri puolilla Joutsaa. En löytänyt enää toistamiseen kirjoitusta, mutta muistelen lukeneeni, että Joutsassa oltiin kunnostauduttu varsin hyvin kaikessa viinaan liittyvässä toiminnassa... 

Heinolan Sanomat kirjoittaa 28.6.1930;

"Mainitun kuun 19 pnä hävittivät poliisikonstaapeli V. Liukkonen, kaupanhoitaja Liukkonen sekä eräs kolmas henkilö viinatehtaan Mieskonmäellä Siikaniemestä. Tehtaalta tavattiin ainakin 200 litraa hapannutta, polttamatonta rankkia sekä viinanvalmistuskalusto. Rankki kaadettiin maahan ja kalusto särettiin osaksi. Kaikesta päättäen on mainitussa paikassa harjoitettu viinatehtailua pitemmän aikaa. Tehtailijoita ei tavattu, mutta viranomaiset lienevät heidän jäljillään."

Siikaniemellä on ollut vilskettä tuolloin. Lieneekö kyseessä ollut nyt käsittelyssä olevan Kaarlen keitokset vai jonkun muun, mutta marraskuussa samana vuonna (8.11.1930 No 113) Heinolan Sanomat on julkaissut ohessa olevan uutisen Mieskonmäen Siikaniemessä sijainneen viinatehtaan hävittämisestä ja tallollisenpoika Kaarlo Niemen saamasta haasteesta syyskäräjille.



18.12.1930 Vapaus-lehdessä kirjoitetaan, että mainitut syyskäräjät oli käyty. Niissä tuli käsitellyksi 36 lainhuudatus- ja 100 kiinnitysjuttua sekä alun toistasataa varsinaisia juttuja. Mainittuna on useita rikos- ja viinajuttuja ja Kaarlokin sai oman tuomionsa;

 "Torpparin poika Kaarlo Niemi Jousan pitäjän Mieskonmäen kylästä 
tuomittiin viinan valmistuksesta, juopumuksesta ja ampuma-aseen hallussapidosta 
1,600 mk:n sakkoon ja haulikko valtiolle menetetyksi." 


Kaarlo avioitui lopulta Olga Maria Laitisen kanssa 28.11.1936, molempien ollessa 30 ikävuoden heitukoilla. He saivat kaksi poikaa, Maurin ja Markun. 
Kaarlo eli liki 80- vuotiaaksi, kuollen 78 vuotiaana 20.9 1984. Vaimo Olga oli nukkunut pois jo 1967.

Hauta Joutsassa


Entä sitten velipoika? Mainittakoon vielä, että Joutsan syyskäräjillä 1935 on tuomittu talollisenpoika Veikko Matias Niemi viinan myynnistä 800 mk:n sakkoon, vastaten 80 päivän vankeutta. Tarina ei kerro, oliko kenen keitoksia vai muualta tuotua tavaraa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti