23 huhtikuuta 2023

SILJA SALIN - Joutsan seurakunnan vanhin asukas 1938

Tuli otettua jälleen ”pikapeli” eli ihan harakirinä valittu satunnainen henkilö sanomalehtiarkistossa surffaillessa. Pieni tekstinpätkä Mikkelin Sanomissa 20.1.1938 (s.4) otsikoineen pisti silmään:

”JOUTSAN VANHIN ASUKAS KUOLLUT
Tk. 7 pnä kuoli Joutsan seurakunnan vanhin asukas, talollisen äiti 
Sesilia Salin 91-vuotiaana.” 

Mitä löytyi?

Suomen Kuvalehti 16.1.1937 no 3
Silja Tuomaantytär oli syntynyt lehtitietojen ja kuolinilmoituksen mukaan 18.1.1847 Joutsassa. Kirkonkonkirjoissa syntymäpäivä näyttää ajoittain vaihtelevan kirjaajan mukaan.

Silja synnytti 14.8.1878 aviottoman tyttären, Karoliinan, ollessaan 31-vuotias.

Silja näyttää pyörineen piikana ja kestinä Jousan kylän eri taloissa; Pekkanen, Ala-Koiravuori, Temisevä Maunula, Simukkala, Huttula, Kirkkola Harjula – osassa useampaankin otteeseen. Rippikirjojen mukaan olisi käynyt Hartolan puolella piikomassa 1873-74.

44-vuotias Silja oli Simukkalassa piikana ennen kuin avioitui Vilppu Salinin kanssa 25.5.1891. Silja ja Vilppu asettuivat 1895 mäkitupalaisiksi Heikkilään, joka vakiintui heidän lopulliseksi asuinpaikaksi ja kodiksi.

Vilppu oli jäänyt leskeksi 1890, ensimmäisen vaimonsa, Loviisa Vilpuntyttären, menehdyttyä 25.7.1890. Kuolinpäivä on seuraava päivä synnytyksen jälkeen – uskaltaisiko ajatella sillä olleen yhteys kuolemaan? (kuolinasiakirjoja ei käytettävissä).

Siljalla oli siis avioliittoa solmittaessa Karoliinansa ja Vilpulla kaksi poikaa, joista toinen vielä "vauvaikäinen".
Karoliina
•1900-1909 rippikirjassa matronyymi Sesiliantytär vedetty yli ja hänelle kirjattu sukunimi Salin.
•Mikkelin läänin toisen meijerikoulun tutkinnon oli suorittanut 2.5.1896 mm. mäkitupalaisen tytär Karoliina Salin Joutsasta. Tutkinto suoritettiin Mieskonmäessä Juho Kokon tilalla ja koulua veti läänin karjakko Ida Pitkänen 6 viikon ajan.
•muuttanut Helsinkiin Mk no 44 17.3.1901.
•pso Juho Suvanto, muuttaneet Jyväskylään n. 1916.
Juho Wihtori 
s. 9.6.1885 Korpilahdella, Oittilan Uusi-talossa.
•muuttanut Joutsasta mk no 54 10.9.1906 Helsinkiin.
•pso Maria 
•Snellmanin päivän suuren nimenmuutoksen yhteydessä (HS 12.5.1936) mainittu; Juho Vihtori, Maria Matilda, Aira Hilkka, Armi Maria ja Tuulikki Margareta Salin – uusi sukunimi Savasto.
Matti 
s. 24.7.1890 Joutsa
•jäänyt Heikkilään isännäksi 
•sukunimi muutettu Salistoksi 1935.
•hautakiven perusteella kuollut 3.12.1967, samassa haudassa Impi, joka oletettavasti vaimo.

Siljan 85-vuotis merkkipäivän yhteydessä on mainittu mm, että ”lähes koko elämänsä on hän viettänyt syntymäpitäjässään paitsi mitä nuorempana palveli Jyväskylässä mm. patruuna Valtosella useita vuosia. Hän on vieläkin hyvissä voimissa.” 
HS mainitsee Siljan asuneen Jyväskylässä 85 vuotispäivän aikaan. Uusi Suomi mainitsee Siljan leskiemännäksi.

1937 Silja saavutti 90 vuoden iän ja merkkipäivän kunniaksi oli julkaistu muotokuva Suomen kuvalehdessä. Itä-Hämeessä häntä tituleerattu emännäksi saman asian tiimoilta. Työn Voimassa kirjoitetaan, että ”täyttää vuosia Jyväskylässä, syntynyt Joutsassa ja siellä toiminut elämänsä parhaat vuodet. Vanhuutensa vuosia hän viettää tyttärensä luona. Hän vielä pirteä ja iloinen. Ystävät pyytävät onnitella korkean iän saavuttanutta vanhusta merkkipäivän johdosta.”

Keskisuomalainen 17.1.1937 no 12 valaisee asiaa ”Hän on kirjoilla Joutsassa, mutta asuu tällä hetkellä täällä tyttärensä luona.”

Siljan elon taival päättyi 7.1.1938 ja hänen poismenonsa oli tosiaan ylittänyt uutiskynnyksen, sillä hän oli sillä hetkellä Joutsan seurakunnan vanhin asukas, vaikka ei fyysisesti Joutsassa vaikuttanutkaan. Kuolinsyyksi on kirjattu ”vanhuus”.

Haudan lepoon Silja kätkettiin Joutsan uudella hautausmaalla 16.1.1938. Rovasti Yrjö Hovikoski toimitti siunauksen, piti puheen vainajan muistolle ja lausui lohdun sanoja sureville omaisille.

Kuolinilmoitukset Keskisuomalaisessa ja Itä-Hämeessä.
Silja- Keskisuomalainen 9.1.1938 - - - Cecilia - Itä-Häme 12.1.1938 no3 


Tiedot kerätty ja tarina koostettu eri julkaisuista sanomalehtiarkistosta / Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot. 
Lisäksi Joutsan, Jyväskylän, Korpilahden ja Helsingin kirkonkirjat ja tilastollisen päätoimiston tilastoarkiston kuolleiden luettelot.


 










4 kommenttia:

  1. ruuthtapio@gmail.com07 toukokuuta, 2023 23:00

    Suurkiitos tästä artikkelista. Vaarini oli Matti Salin/Salisto ja olin 7-vuotias vaarini kuollessa. Hänen vanhemmistaan sain nyt uskottavan selityksen. Tähän mennessä, Matin lapsilla oli varsin erilaisia vaihtoehtoja Matin vanhemmista ja niiden perusteella en osannut tehdä mitään tietoa siitä ylösotettavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on jäänyt vielä epäselväksi, mikä oli Matin äidin kokonimi, kun hän kuoli lapsivuoteeseen ja mihin hänet on haudattu. Samoin olen epätitoinen Silja (Silju) Salinin tyttönimestä. Se on jännä juttu, että Matin nuorimmat lapset Jorma, Sisko ja Aune ovat olleet tietämättö

      Poista
    2. Mistä nuo mainitsemasi Matin lapset ovat olleet epätietoisia?
      Matin äiti oli Loviisa Vilpunytär (Mäkelä), Tammilahden Mäkelästä. Vanhemmat Vilppu Olavinpoika Mäkelä (1821-1893) ja Loviisa Juhontytär (1826-1889). Loviisa oletusarvoisesti haudattu Joutsaan.
      Tällä hetkellä en tiedä Siljan tyttönimeä enkä vanhempia. Jos jostain tulevat vastaan, niin päivittelen tietoja edelleen.

      Poista
  2. Kiitos kommentista! Kiva,että sait tarinasta jotain itsellesi.
    Niin useasti törmää siihen, ettei haluta "muistaa" tai muistetaan, niin kuin halutaan.

    VastaaPoista