06 elokuuta 2023

OTTEITA LEIVONMÄEN LIIKE-ELÄMÄSTÄ 1933, osa 1/2

Nämä Itä-Hämeestä poimitut, maan mainiot kuvaelmat leivonmäkisistä liikeyrityksistä... Hilpeätä hihittelyä ja tavattoman hyvä mieli - suuta vetää virneeseen tavallistakin enemmän! On siinä toimittajalla runosuoni sykkinyt! Toivottavasti hyvä mieli tarttuu myös teihin, jotka näitä luette 🙂 [1]

Aloitetaan puodeista, seuraavassa osiossa sitten muita mukavia. 
Naiset ensin! - kuten ennen tavattiin sanoa.

IMPI NIEMISEN SEKATAVARAKAUPPA 
"Impi Nieminen harjoittaa sekatavarakauppaa Leivonmäellä, Savenahon kylässä, Kämpin talon piharakennuksessa. Kauppa on sijainnut siinä jo kahdeksan vuotta ja on sen omistaja valppaalla palvelulla ja hyvillä tavaroilla saavuttanut ostavan yleisön luottamuksen. Paitsi myyntiä harjoittaa nti Nieminen myöskin ostokauppaa ostaen pääasiassa voita ja kananmunia, mutta myöskin, vaikka vähemmässä määrässä, muita maataloustuotteita.
Nti Nieminen kertoo lehdellemme, että kaupankäynti on vilkastumaan päin ja ilmeisesti etupäässä metsätöistä saatujen ansioiden vuoksi. Varma parantumisen ja taloudellisen elpymisen merkki on myöskin siirtyminen ennen yleisestä velka-kaupasta käteisostoihin."



Impi Fredrika Nieminen syntyi 12.9.1901 Leivonmäellä ja oli vaatturi Tuomas Niemisen ja Ida Maria, os. Mattilan tytär. Impillä oli seitsemän sisarusta; Aina, Olga, Ida, Väinö, Ilma, Elsa ja Elli.

Impi Niemien oli Leivonmäen ensimmäinen naispuolinen maakauppias. Itse asiassa Impi oli lähestulkoon "kauppias toisessa polvessa", sillä isä-Tuomaskin harjoitti kauppaa Leivonmäen kirkonkylällä vuosina 1895-1899.
1920-1922 Impi oli Selma Konttisella kauppa-apulaisena. Liike oli Lanka- ja lyhyttavaramyymälä Savenahossa ja liike oli perustettu 1905. Impi oli palvelussuhteessa myös kauppias Abel Laitisen perillisillä Joutsassa ja jälleen Selma Konttisella kaupanhoitajana. 1925 Impi siirtyi itsenäiseksi yrittäjäksi ja näin sai alkunsa Impi Niemisen sekatavarakauppa. [2]

Leivonmäellä oli erilaisia kauppoja ja liikkeitä melko runsaasti paikkakunnan kokoon ja sijaintiin verrattuna. Impillä kuitenkin pyyhki hyvin ja hän osti 1935 kesällä J. Leinosen Koivula-nimisen tilan 30.250,00 markalla. 
Kauppaliike muutti Impin myötä Koivulaan ja se toimi siellä aluksi Taavi Kuusiston ja vuodesta 1942 Vilho Hokkasen nimellä. Liiketoiminta lopetettiin vuonna 1969. [3]

Kaikesta maallisesta mammonasta Impi ei suinkaan nauttinut yksin, vaan antoi myös lahjoituksia hyväntekeväisyyteen. Kunnostaan kauppias piti huolta mm. hiihtämällä ja esim. vuonna 1933 helmikuussa, Aika-lehden Aika-hiihtäjien joukossa Impi oli hiihtänyt 2155 minuuttia ollen sen hetkisissä sijoituksissa sijalla 17.

Tammikuussa 1938 kihlautui ja avioitui Taavi Armas Kuusiston kanssa - uutinen kihloista julkaistiin mm. Keskisuomalaisessa. Taavi oli syntynyt 17.1.1910 Leivonmäellä, vht. Malakias Kuusisto ja Amanda Järvelin.
Liitto jäi lyhyeksi – Taavi kaatui Kannaksella 15.12.1939.

Myöhemmin Impi avioitui uudelleen, pso 2 Vilho Hokkanen (1909-2000).


PAULI HOKKASEN SEKATAVARAKAUPPA 
Havumäen kylässä kunnostaa ja viimeistelee Multialta kotoisin oleva kauppias Pauli Hokkanen juuri uutta myymäläsisustustaan entiseen Pölkin kauppataloon. Koko entinen liikehuoneisto on kuin uudesti syntynyt tarmokkaan ja reippaan omistajansa valvonnan alaisena ja uusi myymälä tulee epäilemättä hyvin palvelemaan asiakaspiiriään. Varasto tulee olemaan täydellinen sekatavarakauppavarasto, mutta liikkeessä ostetaan myöskin nahkoja, viljaa, voita. lintuja y.m.s.
Kauppias Hokkanen on tulevaisuuteen nähden toivorikas. Metsätöitä on runsaasti ja kun niitä on, liikkuu raha ja kauppa käy hyvin.

 

Niklas Pölkki myi kauppaliikkeensä Pauli Hokkaselle, joka sai liikkeen haltuunsa lokakuun 1. pvä 1933 eli vain vähää ennen kuin tarinoiden pohjana toimiva juttu julkaistiin. Paulin kauppiasuraa kesti vain vuodet 1933-1935.

Paulin putiikilla vaikuttaa tapahtuneen kuin nykypäivän ostarilla konsanaan - milloin osallisena kauppias itse ja milloin muut "nurkilla notkujat". 
Juho Veikkosen ja Veikko Kummun kohtaamisesta voit lukea täältä
(Työn Voima, 02.11.1935, nro 255)

Taustoja en kummemmin tiedä, mutta entisen ja nykyisen kauppiaan välillä lienee ollut jonkinlaista eripuraa tai kahinaa, sillä lehdissä kirjoiteltiin 1935: "kauppias Paul Hokkanen Leivonmäen Havumäeltä tuomittiin pahoinpitelystä 1.125 mk:n sakkoon, vastaten 75 päivän vankeutta, sekä korvauksia ent. kauppias Niklas Pölkille kivusta ja särystä 300 mk., menetetystä työajasta 280 mk., lääkärinpalkkioita 260 mk. ja matkakulujen korvauksia 150 mk. eli yht. korvausia 990 mk sekä oikeudenkäyntikuluja 1,700 mk." [4]


MIKKO IKOSEN LEIVONMÄEN MYYMÄLÄ 
Mikko Ikosen Sekatavarakauppa on Leivonmäen johtavia kauppahuoneita ja noudattaa toiminnassaan samoja koeteltuja ja taattuja periaatteita kuin pääliike Jousan kirkolla. Se seikka lienee suuresti vaikuttanut siihen että liike on Leivonmäelläkin saavuttanut huomattavan ja luotetun aseman. Varastonsa puolesta on liike monipuolisin ja täydellisin, etenkin vaatetusalalla, jolla se kieltämättä on Leivonmäen johtavin.
Liikkeen vuosivaihto on huomattavan suuri ja harjoittaa Leivonmäen myymälä laajaa ostoliikettä myynnin yhteydessä.
Saamamme tiedon mukaan ei liikkeen johdolla ole mitään valittamista kaupankäynnin suhteen ja kun toimitus tiedustelee eräältä kauppa-apulaiselta, mitä kuuluu, saadaan reipas vastaus: hyvää kuuluu!


Ikosen kohdalla tekisi mieli todeta, että kaikkihan Mikko Ikosen tietää!
Tämä sivuliikkeen osalta mainitsen, että myymälänhoitajana toimi Kalle Johannes Koskinen. 
Kalle osti liikkeen myöhemmin ja jatkoi sitä, kunnes poikansa Kauko ja Olli ottivat vetovastuun.[5]


KOIVULAN SEKATAVARAKAUPPA 
Koivulan sekatavarakauppa Savenahon kylässä on siirtynyt nykyisen omistajansa, kauppias livari Askoliinin haltuun viime heinäkuussa. Liike harjoittaa täydellistä sekatavarakauppaa ja ostaa samalla kaikkia maatalous- ja maalaistuotteita. Uuden omistajansa hoidossa tulee liike epäilemättä saamaan entistä suuremman merkityksen, sillä varastoja on jo kartutettu ja tullaan niitä edelleenkin täydentämään ja monipuolistuttamaan tarpeen mukaan. Huomattavan edullisesti tulee vaikuttamaan perusteellinen liikehuoneiston korjaus, johon ryhdytään ensi keväänä.

Kauppias Askolin mainitsee lehtemme edustajalle, että hän on varsin toivorikas kaupankäyntiin nähden ja vetoaa sanojensa tueksi riittäviin ja antoisiin metsätöihin, joihin useimmat muutkin leivonmäkeläiset liikkeenharjoittajat ovat viitanneet. Metsätyöt tuovat paikkakunnalle rahaa ja se tuo ostajia ja silloin uskaltaa kauppamieskin suurentaa ja täydentää varastojaan.


Konttisen sivuliike Savenahon Koivulassa siirtyi 1933 Iivari Askolinille, joka kuitenkin myi pian kauppansa Impi Kuusistolle.[6]


E.NOJOSEN SEKATAVARAKAUPPA
E. Nojosen sekatavarakauppa on Leivonmäen kirkolla, Kanervan talossa, siis samassa talossa, jossa sijaitsee majatalo. Kauppa on toiminut vuoden päivät ja kauppias ilmaisee tyytyväisyytensä kaupankäynnin suhteen. Varastoaan ei kauppias Nojonen toistaiseksi pidä liian suurena, mutta koettaa silti palvella yleisöä kaiken käyvän tavaran varastossa pitämisellä. Kauppias Nojonen ostaa myöskin maalaistavaroita, kuten voita, munia, lintuja, viljaa, nahkoja j.n.e.
Saamme kuulla kauppias Nojoselta, että hänen mielestään ahtain aika lienee ohitse. Liian valoisiin toiveisiin ei hänen mielestään kuitenkaan ole mitään järkisyytä. 




AADOLF SUUROSEN SEKATAVARAKAUPPA 
Havumäellä on toinenkin sekatavarakauppa ja se on Alfred Suurosen. Toistaiseksi on kauppa vaatimaton, mutta se kykenee silti hyvin tyydyttämään ostajansa tarpeet. Kauppa on ollut toiminnassa vasta keväästä lähtien. Kaupassa ostetaan myöskin m.m. metsänriistaa, viljaa, mutta ei voita.

Kauppias Suuronen ei vaatimattomana miehenä tahdo käydä ennustelemaan tulevaisuudesta juuri mitään, mutta myöntää, että ostokyky on kasvamaan päin.


 Adolf Suuronen oli tullut Leivonmäelle alun alkaen mylläriksi 1923. Adolf Suuronen piti putiikkiaan aluksi Punaisen sillan myllyllä ja myöhemmin Partinnotkon tilalla. Lopulta Adolf oli Havumäessä 1930-luvulla pisimpään vaikuttanut kauppias.[7]


KAHVILA LEIVO
Kahvila Leivo on paikkakunnan ainoa kahvilaliike, jossa tarjoillaan kaikkia, mitä kahviloissa yleensä, kuten kahvia, teetä, voileipiä, virvokkeita, tupakkaa y.m. Kahvila on toiminut paikkakunnalla kaksi vuotta ja muuttaa joulukuun 1. pnä omaan ja siistiin huoneistoon, jota juuri laitetaan asianmukaiseen kuntoon. Uusi huoneisto sijaitsee aivan Jousan Osuuskaupan myymälän vastapäätä, joten kahvila keskemmälle siirtyen tulee epäilemättä saamaan osakseen entistään suuremman asiakaspiirin kannatuksen.
Toimituksella on ollut tilaisuus nauttia talon hyviä antimia ja voi niitä puolestaan parhaiten suositella.


Lehtitietojen mukaan leskirouva Johanna Vallenille myönnettiin kahvilalupa kahvilan pyörittämiseen tammikuussa 1932 ja näin alkoi kahvilatoiminta Rauhalan kauppakartanossa.






[1] Itä-Häme, 02.11.1933, nro 86, s. 7
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/1183700?page=7
Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot
[2] [3] Leivonmäen kirja, s.183-186
Heinolan Sanomat, 22.06.1935, nro 68, s. 3 https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/1972751?page=3
Kansalliskirjaston digitaaliset aineisto
[4] Keskisuomalainen, 12.05.1935, nro 108, s. 4
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/2023642?page=4
Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot
[5] Leivonmäen kirja, s. 184
[6]Leivonmäen kirja, s. 185
[7]Leivonmäen kirja, s. 186

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti