Elokuussa ilmestyneessä Kuuromykkäin lehdessä oli mainittuna keväällä opintonsa päättäneitä. Joutsasta Hilma Hautala oli suorittanut mainitun koulun Jyväskylässä.
Ida Aili Soilander oli hyväksytty Heinolan seminaariin ensi luokalle.
Iida Manninen ja Kerttu Liukkonen puolestaan oli valittu Kuopion Talouskoulun talouskursseille.
Johannes Oittiselta oli kadonnut vaimo - miehelle tuntemattomalla tavalla. Maria Oittisen katoamisen myötä ilmoituksia julkaistiin laajalti valtakunnan lehdissä. Maria Oittinen, os. Lähde, oli n. 50-vuotias, kookas ja vahvarakenteinen, leveäkasvoinen ja oikeassa ohimokulmassa hänellä oli vanha arpi.
Nimismies Lauri Hoviselle oli myönnetty virkavapautta 10.8.-31.8.1924. Sijaisena toimi konstaapeli Toimi Nieminen oman toimensa ohella.
Asevelvollisuuskutsunnat ilmoitettiin pidettäväksi 19.9.1924.
ILMOITUSASIOITA
TILUSLOHKOMISIA
Joutsaari, om. Fabian Purojärvi
Rakkola, om. Otto Salonen
Viheri, om. Rikhard Lahtinen
Satulakivi, om. Juho Kauranen
Toivolan tilasta n:o 2 Joutsan kylässä tilat:
Vierula, om. August Kuitunen
Vartiovuori, om. Mooses Teittinen
Toivola, om. Vilppu Kauranen
Vanhan-Kälän tilasta n:o 1 Mieskonmäen kylässä tilat:
Eero, om. August Hirvimäki
Ruokola, om. Fabian Kukkanen
Vanha-Kälä, om. Otto Kuitunen
Ylämällösen tilasta no 1 Pärnämäen kylässä tilat:
Mesiänmäki, om. Antti Metsänen
Ylämällönen, om. Justus Mällönen.
Pauninmäen tilasta n:o 5 Pärnämäen kylässä tilat TARKASTA
Kiviranta, om. Juho Kariluoto
Pauninmäki, om. August Leppä
UUTISIA SUOJELUSKUNNASTA
Hyvinkäällä pidettiin valtakunnalliset ampumakilpailut. Joutsan Levison saavutti seitsemännen sijan "300 metrillä wapaawalintakiväärillä 25 laukauksella". Pisteet 204 - voittaja paukutti 213 pistettä.
Ilmoitettiin vietettäväksi suojeluskunnan syysjuhla syyskuussa.
MYYDÄÄN
Länsi-Savo, 06.08.1924, nro 90 |
LIIKEYRITYKSET
Perustettiin Uimaniemen osuuskassa
Perustava kokous pidettiin jo heinäkuun lopulla, jossa osuuskassalle hyväksyttiin Pellervo-seuran laatimat mallisäännöt. Toimialueena Uimaniemen, Ruorasmäen, Laitjärven ja Vehmaan kylät. Elokuun kokouksessa toimitettiin osuuskunnan hallituksen vaali, jossa vakinaisiksi valittiin maanviljelijät Akseli Rossi, Rikhard Kuitunen, Juho Järvinen, Akseli Jokinen ja Väinö Soisalo. Varamiehiksi maanviljelijät Väinö Ruhanen, Taavetti Huoponen ja Samuli Purovirta.
HUVEJA
ONNETTOMUUKSIA, RIKKEITÄ, PAHANTEKOJA SEKÄ MUITA JULMUUKSIA JA IHMEELLISYYKSIÄ
"Jo pitemmän ajan on kuulunut walituksia, että Joutsan pitäjän Ruokorannan kylällä liikkuu warkaita. Kunnalliskodin tallista on tämän wuoden ajalla warastettu permanto, wiety puita metsästä, toisia puita koluttu ympäriinsä ja onpa wiety halkojakin sekä heiniä toisten suowista ynnä poitettu metsää noin hehtaarin ala. Kaikki nämä tihutyöt owat tapahtuneet kyläkunnan samalla kulmalla."
Päiväpikajunan lähtiessä elokuun alkupäivinä Kouvolasta Helsinkiin, oli keskenkasvuisen pojan huomattu olleen piiloutuneena vaunun alle - vapaakyytiä kaasusäiliön päällä. Asiasta ilmoitettiin Korialle, missä juna pysäytettiin. Junan alta kiskottiin yltä päältä tomun peitossa oleva poika. Kuulusteluissa ilmeni, että kyseessä oli kunnan hoidokki Väinö Palmu Joutsasta. Hän oli ollut koko kesän kulussa, aikomuksenaan mennä Vesijärvelle töihin. Väinön seikkailut jäivät tältä erää tähän ja hänet palautettiin takaisin Joutsaan.
Juho Egebladin omistaman, Savela-nimisen talon asuinrakennus paloi perustuksiaan myöten. Syttymissyy oli tuntematon ja vain pieni osa irtaimistosta saatiin pelastettua. Rakennus oli uusi ja vahingot tuntuvat.
Elokuun viimeisenä päivänä oli liikkunut runsas määrä humalaisia miehiä kirkonkylällä. Akseli Kuitusen juomat vaikuttaisivat olleen vähintään rähinäkaljaa, sillä hän oli alkanut räyhäämään - rikkoi oman pyöränsä, antoi osansa myös muiden pyörille ja kaikenkukkuraksi läpsi muutamia pikkupoikia korville. Kaverit olivat yrittäneet houkutella Akselia kotiinsa, mutta saivat palkaksi uhkauksen tulla ammutuksi. Pyssy saatiin otettua pois, mutta Akseli kimmastui tästä ja kävi Juho Laitisen kimppuun. Miehien ottaessa mittaa toisistaan Akseli sai "ammottavan haavan" käteensä lähelle rannetta. Hänet toimitettiin "tiedottomassa tilassa" Kunnalliskodin sairaalaan ja Juho puolestaan joutui poliisin haltuun, kunnes selviää, miten Akselin käy.
Elokuun puolivälissä oli Joutsassa eräässä talossa talonväen kesken tappelun kahinaa. Lyömäaseina oli käytetty kahvipolttimoa ym. taloustavaroita ja kuuluivat ne aseet vastanneen tappelutouhuissakin hyvin tarkoitustaan.
TÖITÄ HALUTAAN
Helsingin Sanomat, 07.08.1924, nro 214 |
AVOIMIA TYÖPAIKKOJA
Vieläkään ei työvoiman kysyntä ja tarjonta ole kohdannut- Kätilön ja rokottajan toimi edelleen auki.
SEURAKUNNALLISIA ASIOITA JA ILMOITUKSIA
4.8. Kunnanhoidokki Saara Siljander, 53v 11kk 25 pv
12.8. Trp.p. Väinö Väinönp. Pöyry 19 pv
13.8. Nestor Suomalainen 14v 5kk 23pv
15.8. Torppari Antti Lampila 65v 13pv
17.8. Palv.tr. Helmi Esteri (Helmintr.) Kunnas 1kk 1pv
18.8. Työm. vo Anna Stina Mäkinen 71v 8kk 27pv
24.8. Torp.p. Erkki Olavi Suomalainen 3v 3kk 27pv
28.8. Tal.tr. Maire Tupala 26pv
30.8. Tal.tr. Anna Tupala 28pv
31.8. Puuseppä Taavetti Järvinen 45v 2kk 2pv
YLEISÖNOSASTO-KIRJOITUKSIA
"Moses" kirjoittaa kunnalliskodin henkilösuhteista.
KOLME KIELTOA KUUKAUDELTA
Länsi-Savo, 20.08.1924, nro 96 |
☆ ☆ ☆
Vapaus 13.08.1924 nro 93 ☆ ☆ ☆ |
Länsi-Savo, 11.08.1924, nro 92 |
LUE MYÖS
HAVINOITA
Facebooķ-ryhmä - liity jäseneksi
Ryhmässä julkaistaan tekstejä, joista ei ole varsinaisiksi blogi-postauksiksi ja ehkä "asteen verran yksityisempää" havinointia. Myös jäsenet voivat julkaista omia tarinoita ja muistelmia 🙂
Tietojen lähde Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot ja Suomen Sukuhistoriallinen yhdistys - linkit teksteissä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti