Puhtaan sattuman kautta törmäsin tähän tapaukseen ja siitä suomeksi kirjoittaneeseen Totuus-lehteen. Tuli siis kaksi kärpästä yhdellä iskulla! Ensin muutama sana lehdestä ja sen jälkeen itse tarina.
Wikipedia kertoo: "Totuus oli Duluthissa vuosina 1920–1929 ilmestynyt amerikansuomalainen aikakauslehti. Sen toimittaja ja ilmeisesti myös kustantaja oli syndikalistina tunnettu William Risto.
Lähinnä syndikalistiseksi työväenlehdeksi luokiteltu Totuus sisälsi paljon teosofiaan, henkisyyteen ja psykologiaan liittyvää aineistoa. Lehti oli myös voimakkaasti kommunismin vastainen. Se ilmestyi neljästä kuuteen kertaan vuodessa. Totuus Publishing Company julkaisi myös Riston kaunokirjallisia teoksia."
Totuus-lehtiin pääset tutustumaan TÄSTÄ (Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot).
Lehden ensimmäisessä numerossa 1.9.1920 tutkailtiin vanhoja rikoksia uudessa valossa - maallikona tulkitsen, että tämänkin rikoksen ratkaisu olisi syntynyt "yliluonnollisuuksien" kautta, tässä tapauksessa unennäön kautta, "johon ei silloin voinut löytyä mitään luonnollista selitystapaa."
Sir Conan Doyle kertomus Maria Mortenista eli "The Mystery of the Red Barn" (Punaisen navetan salaisuus) Williamin lehdestä:
"Maria Morten murhattiin 1827 ja murhan teki eräs nuori maalainen Corder, jonka olisi pitänyt mennä naimisiin tytön kanssa, mutta ei sitä tehnyt vaan salatakseen luvatonta yhtymistään tyttöön murhasi tämän. Hänen kiero menetelmänsä oli, ilmoittaa, että hän on menemäisillään naimisiin tytön kanssa, ja sitte ihan viime tingassa, ennen vihkimistä viekotteli tytön tyhjään navettaan jossa ampui tytön ja hautasi tämän ruumiın. Sen jälkeen Corder hävisi siitä ympäristöstä ja antoi myöhemmin tietää, että hän ja tyttö olivat salaisesti vihittäneet itsensä ja elelivät yhdessä jossakin paikassa, jonka paikan osotetta he eivät halunneet ilmaista.
Tuo murha tapahtui toukokuun 18 p. 1827 ja jonkun aikaa Corderin kiero rikosajatelma näytti luonnistuvan; rikos tullen enempi salatuksi senkin kautta, että Corder oli määrännyt navetan karjan käytettäväksi. Lurjus lähetteli kotiin kirjeitä, uskotellen asuvansa Wight'in saarella ja että hän Marian kanssa eli mitä parhaimmassa so- pusuhtaisuudessa. Jonkunlaista epäilyä herätti kuitenkin se, että kirjeiden leima oli aina Lontoosta. Mutta huolimatta tästä epäilyttävästä seikasta, asia ei olisi herättänyt huomiota, ellei aivan tavallisuudesta poikkeava luonnon salaperäisen lain ilmiö olisi sekaantunut juttuun ja tehnyt Corderin pirulliset laskelmat tyhjiksi.
Mrs. Morten, tytön äiti, uneksi kolmena yönä perättäin, että hänen tyttärensä on tullut murhatuksi. Tämä nyt sinänsä ei olisi ollut merkityksellinen, siksi että sellainen uneksuminen olisi voinut johtua pelosta ja huolesta, jota äiti tyttären suhteen tunsi. Mutta uni kumminkin oli ehdottomasti varma. Äiti unissaan näki punaisen navetan ja sitä paitsi sen kohdankin mihin murhattu oli haudattu. Tämä viimeksi mainittu seikka on merkityksellinen siksi, että tytön olisi voitu ajatella maininneen äidillensä, hänellä olevan siellä sovitun kohtauksen.
Äidin uneksuminen tapahtui maaliskuulla 1828, se on, kymmenen kuuta rikoksen jälkeen, mutta vasta puolivälissä huhtikuuta vaimo voi vaikuttaa mieheensä niin paljon, että mies ryhtyi mainituilla perusteilla toimittamaan tutkintoja asiassa. Viimeinkin nainen sai murretuksi miehensä aivan luonnolliset harkinnat ja lupa annettiin tutkia navettaa, josta oli nyt karja poistettu. Vaimo osotti kohdan lattiassa ja mies kaivoi. Kappale isoa huivia tuli pian näkyviin ja 18 tuumaa syvältä paljastui murhatun ruumis, kaivajien kauhistuneena hyökätessä ulos pahaenteisestä navetasta.
Murhaaja vangittiin Lontoossa, jossa hän oli mennyt sillä aikaa naimisiin tyttökoulun opettajattaren kanssa. Hän puolusteli itseänsä, väittäen tytön tehneen itsemurhan, mutta todistajat osottivat epäämättä, että kylmäverinen murha oli tapahtunut, sillä Corder todistettiin kulettaneen ei ainoastaan pistooleja, mutta myöskin kuokkakirveen navettaan. Tämä oli lautakunnan näkökanta ja hänet hirtettiin, tunnustaen tekonsa ennen hirttämistä."
☆ ☆ ☆
https://www.arthur-conan-doyle.com/index.php/A_New_Light_on_Old_Crimes
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti